Tatiller, yıl boyunca süren yoğun tempoya kısa bir mola vermek, yenilenmek ve keyifli anılar biriktirmek için en özel dönemlerden biri olsa da tatil döneminde günlük rutinlerin dışına çıkmak, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmeyi zorlaştırabiliyor. Düzensiz beslenme, hareketsizlik ve seyahatin getirdiği yorgunluk gibi faktörler, tatil sonrası kendimizi daha yorgun ve dengesiz hissetmemize neden olabiliyor. Dünyaca ünlü Herbalife Beslenme Uzmanı ve Arsenal Futbol Kulübü’nün eski Performans Beslenmesi Başkanı Dr. Richard Allison, tatil öncesi yapılması gereken hazırlıklardan uçuşta dikkat edilmesi gerekenlere, sıcak iklimlere adaptasyondan sağlıklı beslenme önerilerine kadar pek çok konuda ipuçlarını paylaşıyor.
“Kas kazanmak isteyenlerin protein alımını arttırması gerekiyor”
Tatil öncesi vücudu hazırlamanın önemine dikkat çeken Dr. Allison, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarında değişikliklerin son dakikaya bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak “Kilo vermek isteyenlere sürdürülebilir bir kalori açığı oluşturup kardiyovasküler egzersiz miktarını arttırmalarını öneriyorum. Kas kazanmak isteyenlerin ise protein alımını arttırması gerekiyor. Yaz tatilinize çıkmadan sadece bir veya iki hafta önce değişiklik yapmaya başlarsanız, istediğiniz sonuçları elde etmeniz zor olur. En ideal süre 12 ila 16 haftadır. Ayrıca kas gelişimi için her kilogram vücut ağırlığına en az iki gram protein almak çok önemli. Kardiyo ile direnç antrenmanlarını birlikte yapmanızı tavsiye ediyorum” açıklamasında bulundu.
“Yolculuk sırasında hareket etmek, kan dolaşımını destekler”
Uçak yolculuklarına hazırlık konusunda da önemli ipuçları veren Dr. Allison, seyahatten birkaç hafta önce uyku düzeninin hedef destinasyona göre ayarlanmasının jet lag etkilerini azaltabileceğini ifade ediyor. Uçuş sırasında ise sıvı tüketiminin kritik olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “Havada geçirdiğiniz her saat için yaklaşık 250 ml sıvı tüketmenizi öneriyorum ve hedefinize ulaşana kadar alkolden uzak durmak gerçekten faydalı. Yolculuk sırasında mümkün olduğunca hareket etmek, kan dolaşımınızı destekler. Ayrıca, salatalık, karpuz, kereviz gibi yüksek su içeriğine sahip atıştırmalıklar susuzluğu önlemeye çok yardımcı olur.”
“Kas krampları ve yorgunluk için takviye edici gıdalar alınabilir”
Sıcak ve nemli iklimlere seyahat edenler için vücudun bu yeni koşullara uyum sağlamasının zaman alabileceğini vurgulayan Dr. Allison, “Vücudumuzun sıcaklığa uyum sağlamasının temel yollarından biri terlemedir; ancak bu durum elektrolit kaybına yol açabilir” diyor. Kas krampları veya yorgunluk yaşamamak için elektrolit takviyelerinin faydalı olabileceğini belirten Allison, spor salonuna erişim olmasa bile direnç bantlarıyla egzersiz yapmak, yürüyüş turlarına katılmak ya da yüzme gibi aktivitelerle tatilde aktif kalmanın mümkün olduğunu ifade ediyor.
“Yağsız proteinler ve bol sebze, dengede kalmanıza yardımcı olur”
Tatilde sağlıklı kalırken kendimizi şımartmanın da dengeli bir yolunu bulmamız gerektiğini belirten Dr. Allison, önceden yapılacak kısa bir planlamayla hem dengeli beslenmenin hem de yeni lezzetleri keşfetmenin mümkün olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “Tatiller, yeni mutfakları deneyimlemek için eşsiz fırsatlar sunsa da beslenme esnasında porsiyon kontrolüne dikkat etmek oldukça önemli. Yağsız proteinler ve bol sebze tercih etmek, dengede kalmanıza yardımcı olur. Özellikle seyahat öncesinde bağırsak sağlığınızı desteklemek amacıyla probiyotik ve prebiyotik takviyeleri almanızı öneriyorum; bu da sindirim sisteminizi korumanıza katkı sağlayacak
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı