1. Haberler
  2. Gündem
  3. Rosatom, 28’inci BM İklim Değişikliği Konferansı’nda bir dizi etkinlik düzenledi 

Rosatom, 28’inci BM İklim Değişikliği Konferansı’nda bir dizi etkinlik düzenledi 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rosatom, 28’inci BM İklim Değişikliği Konferansı’nda bir dizi etkinlik düzenledi 

 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, karbon nötrlüğüne ulaşmak için nükleer enerjinin geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Rosatom temsilcileri, bu yıl Dubai’de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) katıldı. Rosatom, konferans kapsamında nükleer enerji ve nükleer teknolojilerin iklim değişikliğine çözüm bulmadaki rolünün altını çizen pek çok etkinlik düzenledi.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Nükleer enerjinin düşük karbon dengesinin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz, bu nedenle Rosatom bu yıl da BM İklim Konferansı’na katıldı. Rosatom’un iklim tartışmalarında yer alan ve nükleer enerjinin iklim değişikliğiyle mücadelede faydalı bir unsur olarak değerlendirilmesini öneren ilk nükleer şirketlerden biri olduğunu hatırlatmak isterim. Bu yılki iklim konferansının sonuçları, bizim ve diğer nükleer enerji destekçilerinin seslerinin duyulduğunu gösteriyor. Uluslararası ortaklardan nükleer enerjiye yönelik istikrarlı bir talep söz konusu. Nükleer enerji, nükleer teknolojinin sürekli gelişmesi nedeniyle de yeniden talep görmeye başladı.”

Konferans çerçevesinde Rosatom, Dünya Nükleer Birliği’nin daveti üzerine dünya çapında 140 ülkede faaliyet gösteren 120’den fazla şirketi bir araya getiren uluslararası bir girişim olan Net Sıfır Nükleer Endüstri Taahhüdü’ne destek verdi. Bu girişimi destekleyenler, 2050 yılına kadar nükleer üretim kapasitesinde en az 3 kat artış hedefine ulaşmak için mevcut nükleer santrallerin katkısını en üst düzeye çıkarmayı ve yeni nükleer teknolojilerin gelişim hızını artırmayı kabul etti. Rosatom, aynı anda inşa edilen nükleer güç ünitelerinin sayısı bakımından nükleer sektördeki şirketler arasında lider konumda bulunuyor. Şirket, halihazırda Rusya dışında 7 ülkede 22 ünite inşa etmeye devam ediyor. Rosatom, nükleer enerjinin iklim gündemindeki rolüne ilişkin UAEA bildirisini Rusya Federasyonu adına imzalayan şirketlerden biri olma özelliği de taşıyor.

 

SMR Günü’ne 160’ın üzerinde konuk katıldı 

Küçük nükleer güç santrallerinin geliştirilmesi, uluslararası nükleer kurumlar tarafından da teyit edildiği üzere, dünyada nükleer enerji kullanımını önemli ölçüde artıracak. Uluslararası ortakların talebi üzerine Rosatom, COP28’de Küçük Modüler Reaktörler Günü’nü (SMR Günü) düzenledi ve etkinlikte iklim hedeflerine ulaşmak ve düşük karbonlu bir gelecek sağlamak için SMR teknolojisi çözümlerinin tamamını sundu. Etkinliğe 30’dan fazla ülkeden 160’ın üzerinde konuk katıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelin konuşmacıları arasında Dünya Nükleer Birliği Genel Müdürü Sama Bilbao y León, ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcileri ve farklı ülkelerden enerji şirketleri yer aldı. Panele katılanları, küçük ölçekli nükleer enerjinin çok çeşitli bölgesel ve endüstriyel kalkınma sorunlarını çözme yöntemlerini tartıştılar. 

Rosatom, 8 Aralık’ta Rusya Federasyonu pavyonunda Gelecek Nesiller için Atom Günü düzenledi. Gün boyunca süren tartışmalar çerçevesinde Rosatom yöneticileri, Rus ve yabancı uzmanlar ve ortaklar, çeşitli ülkelerde enerji dönüşümünün sağlanmasında nükleer teknolojilerin rolüne ilişkin vizyonlarını paylaştılar. Rosatom Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirmeden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov şunları belirtti: “Nükleer enerjinin, insanlığın sürdürülebilir ve müreffeh bir enerji geleceği için bir gereklilik olduğuna inanıyoruz. Rosatom yenilenebilir enerji kaynaklarını, rüzgâr enerjisi ve enerji depolama alanlarında gelişmelere imza atıyor. Nükleer enerjinin yeşil enerji karmasında temel bir rol oynamaya devam edeceğine inanıyoruz.” 

Rosatom temsilcileri ayrıca 6 Aralık’ta Rusya Federasyonu pavyonunda Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen Enerji Günü ve 10 Aralık’ta Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve pek çok Rus şirketi ve bilimsel kuruluşun desteğiyle gerçekleştirilen İklim Politikasında Bilimsel Yaklaşım Günü de dahil olmak üzere diğer oturumlara da katıldı.

Rosatom’un Makine Mühendisliği ve Endüstriyel Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Andrey Nikipelov konuşmasında şunları söyledi: “Düşük güçlü kara tabanlı ve yüzer nükleer güç santralleri, modern nükleer enerjinin en umut vadeden alanları arasında yer alıyor. Bunlara hem Rusya’da hem de yurtdışında, özellikle de Küresel Güney ülkelerinde talep var. Nükleer enerji endüstrisinde modern teknoloji üretiminin aynını yaparken aynı zamanda nükleer enerji teknolojilerinin bir sonraki aşaması üzerinde çalışıyoruz, kapalı nükleer yakıt döngüsüne sahip iki bileşenli bir nükleer enerji endüstrisi inşa ediyoruz.”

Rosatom Sürdürülebilir Kalkınma Departmanı Direktörü Polina Lion da “Glasgow’daki COP26 ile başlayan son iklim konferanslarının gündeminden de açıkça görebileceğimiz gibi nükleer, iklim diyaloğunun tam teşekküllü bir katılımcısı haline gelmiştir. İklim değişikliğiyle mücadelede nükleer teknolojilere olan ilginin arttığını görüyoruz. Küresel nükleer endüstrinin lideri olarak, güvenilir ve istikrarlı enerji üretimi sağlama sorumluluğumuzun yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunma sorumluluğumuzun da farkındayız” diye konuştu.  

Rosatom Türkiye’nin düzenlediği tartışma platformlarında da yer aldı 

10 Aralık’ta Rusya Federasyonu’nda “İklim sorunlarının çözümünde bilimin rolü” konulu bir panel düzenlendi. Etkinliğe Rusya Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Rusya Federal Hidrometeoroloji ve Çevre İzleme Servisi, Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği temsilcilerinin yanı sıra Arktik ve Antarktik Enstitüsü ve Oşinografi Enstitüsü gibi Rus bilim kuruluşlarından konuşmacılar katıldı. Etkinlikte Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu adına Rosatom’un Bilim ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yuri Olenin yer aldı. Olenin konuşmasında, modern yüksek teknoloji ve bilgi yoğun nükleer endüstrinin Rusya Federasyonu’nun karbon ayak izini azaltma taahhütlerini yerine getirmesine nasıl katkıda bulunduğuna ve nükleer teknolojilerin sürdürülebilir kalkınmanın çeşitli sorunlarının çözümündeki rolüne dikkat çekti.

COP28 çerçevesinde Rosatom temsilcileri, nükleer kulübe yeni katılan Mısır ve Türkiye tarafından düzenlenen tartışma platformlarında da yer aldı. Ayrıca Rosatom, Rosatom Genel Müdürü’ne bağlı Uluslararası Gençlik Danışma Konseyi Impact Team 2050 (Etki Takımı 2050) temsilcilerinin katılımıyla paneller düzenleyerek gençlik ve toplumsal cinsiyet gündemi konularına da dikkat çekti. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rosatom, 28’inci BM İklim Değişikliği Konferansı’nda bir dizi etkinlik düzenledi 
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin