1. Haberler
  2. Gündem
  3. Güvenli yolculuk için tüm taksilerde teknoloji zorunlu olmalı!

Güvenli yolculuk için tüm taksilerde teknoloji zorunlu olmalı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin öldürülmesi, taksilerdeki güvenlik sorununu yeniden gündeme getirdi. 

Taksicilik mesleğinin güvenliğinde trafik stresi, çalışma saatlerinin yoğunluğu, dinlenme saatlerinin azlığı, sosyal güvenceye sahip olmamaları ve son zamanlarda gündeme gelen müşteri zorbalığı ve şiddeti gibi durumların öne çıktığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenliğin arttırılabileceğini ve teknolojik uygulamaların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için bu konuda taksi şoförlerine eğitimler ve bilinçlendirme programları yapılması gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, taksicilerin güvenliği konusunu değerlendirdi.

“Son zamanlarda gündeme gelen müşteri zorbalığı/şiddeti gibi durumlar öne çıkıyor.”

Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan olayın ardından taksicilik yapanların güvenliği konusu gündeme geldiğini hatırlatarak, “Ulaşım sektöründe taksicilik mesleğinin güvenliğinde trafik stresi, çalışma saatlerinin yoğunluğu, dinlenme saatlerinin azlığı, sosyal güvenceye sahip olmamaları ve son zamanlarda gündeme gelen müşteri zorbalığı/şiddeti gibi durumlar öne çıkıyor.” dedi.

Taksi şoförlerinin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesinin önemine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Böylelikle taksi şoförlerinin iş güvenliği hakları yasal açıdan korunabilir olacaktır.   Bununla birlikte kayıt dışı çalışmanın önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması ve yaptırımların uygulanması önem arz etmektedir.” diye konuştu.

“Gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenlik arttırılabilir.”

Şoförlerin çalışmaları esnasında karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikelerinin bazılarının; stres, şiddet, gürültü, titreşim, yalnız çalışma, yorgun ve uykusuz halde araç kullanma olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Şiddet konusu önemli bir gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenlik arttırılabilir.” dedi.

Teknolojik gelişmelerin taksicilerin güvenliğini artırmada nasıl bir rolü olabilir?

Taksicilerin güvenliğinin halihazırda var olan Ticari Taksi Güvenlik Sistemi (TTGS) ile yürütülebildiğini anlatan Dr. Kağan, “Ticari taksilere kurulması planlanan araç takip sistemi, panik butonu ve araç içi kamera siteminden oluşan güvenlik ve izleme sisteminin taksicilik sektöründe iş güvenliği için kullanımı zorunlu hale getirilmesi önemli bir adım olacaktır. Böylelikle taksilerde mobil bir cihaz ile araç konum bilgisi, aracın durumu ve seyrine ilişkin bilgiler ilgili birimlere aktarılması sağlanabilecek, herhangi bir olumsuz olayda panik butonunu çalıştırılması ve araç içi kamera sisteminden de takip edilerek sağlık ve güvenlik ile ilgili en yakın yardım ekiplerinin müdahale etmesi sağlanabilecek.” dedi.

“Karayollarında insan hatasından kaynaklanan kazalar da teknolojik gelişmelerle azaltılabiliyor.”

Karayollarında insan hatasından kaynaklanan kazaların da teknolojik gelişmelerle azaltılabildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Hız sabitleme, çarpma ikazı, şerit ikazı, şerit düzeltme, geri görüş kamerası, park sensörleri, acil durum frenlemesi gibi yeni model arabalarda kullanılan sürüş güvenliği teknolojilerinin taksilerde kullanımı zorunlu hale getirilebilir. Başka bir teknolojik gelişme de bağlantılı araçlar ile daha güvenli ve tahmin edilebilir bir ortam oluşturulabilmektedir. Araçların çevresiyle iletişimine yeni bir boyut ekleyen bu teknoloji araçların aralarında bağlantı kurarak konumları, hızları ve bunlardaki değişiklik bilgilerinin sürekli birbirleriyle paylaşmaları sağlanarak araçların tek başlarına ya da gruplar halinde güvenli bir biçimde hareket etmeleri sağlanabilir.” şeklinde ifade etti.

“Teknolojik uygulamaların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için eğitimler yapılmalı.”

Teknolojik uygulamalarla ilgili eğitimlerin yanı sıra taksi şoförlerini tehlikeli insanlara karşı korumaya yönelik eğitimlerin de verilmesinin önemine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Taksi şoförlerinin iş güvenliği haklarının sağlanabilmesi için statülerinin işçi ve prim teşvikli olarak sosyal güvenlik sistemine entegre edilmesi, sonrasında gelişen teknolojiden yararlanarak iş güvenliği açısından bunların tüm taksilerde bulundurulmasının yasal zorunluluk haline getirilmesi önemli. Ayrıca, bu teknolojik uygulamaların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için bu konuda taksi şoförlerine eğitimler ve bilinçlendirme programları yapılması gereklidir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güvenli yolculuk için tüm taksilerde teknoloji zorunlu olmalı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin