1. Haberler
  2. Gündem
  3. ILO’dan Adıyaman Konteynır Kentteki Çocuklara Farkındalık ve Moral Etkinliği

ILO’dan Adıyaman Konteynır Kentteki Çocuklara Farkındalık ve Moral Etkinliği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve yaygın olarak mevsimlik gezici tarım işçiliği göçü veren Adıyaman’da, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında çocuklara yönelik bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik, ILO’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürüttüğü, Ferrero tarafından desteklenen “Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi” maddi desteği ile oluşturulan ve Konteynır Kent içerisinde yer alan Çocuk Dostu Alan’da gerçekleştirildi.

ILO’nun saha uygulama ortağı Pikolo Derneği aracılığıyla düzenlenen organizasyonda, çocuklar için tiyatro gösterisi ve oyun etkinlikleri düzenlendi. Etkinliğe katılan depremzede aileler ve çocuklar doyasıya eğlendi ve güzel bir gün geçirdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Koray Abacı, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde proje ekibi olarak deprem bölgesinde çocuklarla bir araya geldiklerini söyledi. Abacı amaçlarının, çocuk işçiliğiyle mücadele, çocukların okula gitme ve oyun oynama hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık sağlamak ve ailelere moral vermek olduğunu söyledi. 

Abacı, “Projemiz kapsamında donörümüz Ferrero ile yaptığımız değerlendirmelerin ardından, depremlerin hemen sonrasında yaygın olarak mevsimlik gezici tarım işçiliği göçü veren Adıyaman’daki konteyner kentte Sosyal Destek Merkezi olarak iş görecek bir Çocuk Dostu Alan kurulmasını sağladık. Bu alan, başta kadın ve çocuklar olmak üzere bütün depremzedelerin psikolojik dayanıklılıklarını artırmak üzere psikososyal destek çalışmaları yürütmek üzere kuruldu. Bugün de amacına uygun şekilde bu alanda bir moral etkinliği düzenledik.” diye konuştu.

 

Proje ile üç yılda 2 bine yakın çocuğun çalışması önlendi

Türkiye’de fındık hasadında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya katkı sunmak üzere, Ferrero’nun 4 milyon ABD dolarını aşan desteğiyle, ILO, Türkiye’de Trabzon, Samsun, Zonguldak ve Şanlıurfa illerinde, fındık hasadında çalışan çocukların çalışma hayatından uzaklaştırılarak eğitim ve sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi ve çalışma riski olan çocukların da çalışmalarının önlenmesini destekleyen proje kapsamında şu ana kadar 1689 çocuğa ve 728 aileye ulaşıldı. 

ILO ile Ferrero arasında kamu-özel ortaklığı çerçevesi kapsamında hayata geçirilen ve üç yıldır devam eden proje, ILO üçlü yapı ortakları (hükümet, işçi ve işveren örgütleri) iş birliğiyle uygulanıyor.

Proje ile öncelikle çocukları fındık bahçelerinden uzak tutarak ve hasat boyunca onlara güvenli alanlar sağlamayı ve mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca çocukların eğitim hayatlarına devam etmelerini ve faydalı sosyal beceriler edinmelerini amaçlayan proje, bununla beraber hasat sonrası düzenli izleme ve değerlendirme araçlarıyla ilgili çocukların takibini de sağlıyor. 

Projenin nihai hedefi, ulusal ve yerel paydaşların, fındık hasadında çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini ortadan kaldırmaya yönelik eylemleri uygulama kapasitesini geliştirmek. Proje ayrıca, mevsimlik fındık hasadı yaşanan bölgelerde çocuk işçiliğini sona erdirmek için doğrudan müdahale mekanizmaları kurmayı ve yaygınlaştırmayı, aynı zamanda üreticilerin, ulusal ve yerel paydaşların ve tüm tedarik zinciri aktörlerinin çocuk işçiliğini ortadan kaldırmanın önemi hakkında farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ILO’dan Adıyaman Konteynır Kentteki Çocuklara Farkındalık ve Moral Etkinliği
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin